Tipuri de finisaje pentru încălzirea în pardoseală

Tipuri de finisaje pentru încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală reprezintă o alternativă tot mai populară în locuințe, clădiri de birou, săli de sport sau orice alt tip de încăpere. Folosind principiul radiației termice, acest sistem se montează în podea, pe care o încălzește și care, la rândul său, radiază căldura de jos în sus. Astfel, aceasta se distribuie în mod uniform în întreg spațiul, spre deosebire de caloriferele clasice, unde căldura este emanată inițial doar în jurul lor.

Sistemul de încălzire prin pardoseală asigură un confort ridicat, iar în ceea ce privește finisajele utilizate ai libertate totală de a alege. Adică poți opta pentru încălzire în podea și dacă pe jos vrei să fie gresie, piatră naturală sau vrei să ai parchet. Există anumite finisaje care au un nivel mai bun de transfer termic și care sunt recomandate a fi folosite pentru încălzirea prin pardoseală. Vorbim de gresie, parchet laminat, granit sau marmură și mai puțin parchet masiv sau mochetă, acolo unde trebuie ținut cont de grosimea acestora.

Cum lucrează finisajele în raport cu încălzirea în pardoseală

Tipul de finisaj ales pentru încălzirea prin pardoseală contribuie la performanțele sistemului montat într-o încăpere. Ideal ar fi să optezi pentru un finisaj care să aibă un foarte bun nivel de transfer termic. De exemplu, dacă alegi gresia sau parchetul laminat, finisaje perfect compatibile cu sistemele de încălzire din podea, atunci un metru pătrat de încălzire poate produce o putere maximă de 100 W.

Finisaje compatibile cu sistemul de încălzire prin pardoseală

Așa cum am precizat anterior, nu exista restricții în ceea ce privește tipul de încăperi în care pot fi instalate sistemele de încălzire în pardoseală. În aceeași măsură, există și libertate totală în alegerea finisajelor din podea, însă trebuie ținut cont de performanțele ulterioare.

Dacă te gândești să-ți montezi încălzire în pardoseală la tine acasă, de exemplu, ia în calcul că cele mai potrivite finisaje, 100% compatibile cu aceste sisteme, sunt finisajele ceramice, pentru că ele oferă cel mai bun transfer termic. Altfel spus, emană cel mai bine căldura într-un spațiu interior unde este amplasată încălzirea în pardoseală. Așadar, poți alege între:

  • gresie,
  • marmură,
  • granit,
  • parchet laminat
  • parchet multi stratificat, dar cu o grosime maximă de 15 mm.

De asemenea, ai variantele de:

  • parchet masiv,
  • mochetă specială.

Însă aceste finisaje vin cu câteva precizări. În cazul în care te tentează ideea de a opta pentru un parchet masiv, atunci trebuie să știi că sistemul trebuie proiectat ținând cont de cât de gros este acest finisaj. Iar cu cât grosimea parchetului masiv este mai mare, cu atât transferul termic este diminuat. În traducere, spațiul se va încălzi mai greu. O altă variantă de finisaj ar fi mocheta, doar anumite tipuri care se pretează pentru încălzirea în pardoseală. Însă și în acest caz grosimea acesteia trebuie avută în vedere în momentul montării sistemului de încălzire.

Recomandarea noastră este să alegi finisaje care conduc foarte bine căldura, iar aici ai de ales dintr-o varietate de materiale: parchetul laminat, gresie, marmură, granit. Le poți varia în funcție de tipul de încăpere și de preferințele tale. De exemplu, gresie în bucătăria casei tale, parchet laminat în living și dormitoare, granit sau travertin pe holul de la intrare.

Avantaje și dezavantaje

Sistemele de încălzire în pardoseală au, ca orice alt tip de sistem, avantaje și dezavantaje.

Printre avantajele încălzirii în pardoseală enumerăm durata lungă de viață a componentelor sistemului, de până la 50 de ani. De asemenea, vei remarca după o anumită perioadă o diminuare a facturilor la gaze sau electricitate cu un procent semnificativ, de până la 20%. De ce? Pentru că dacă optezi pentru un finisaj cu un excelent transfer termic, atunci temperatura se va menține uniformă și constantă de la nivelul podelei și până în tavan, iar asta va înseamnă o economie majoră.

Nu vei mai resimți rece la picioare, așa cum se întâmplă atunci când folosești încălzire prin calorifere, iar controlul temperaturii se va putea face în fiecare încăpere, cu ajutorul termostatelor individuale.

La capitolul dezavantaje ar putea fi specificată investiția inițială mai mare, însă costul acesteia va fi amortizat rapid, mai ales dacă finisajul ales pentru podea este perfect compatibil cu sistemul de încălzire în pardoseală și spațiul este extrem de bine izolat termic. Astfel, căldura se va menține constantă, fără variații mari care implică un consum mai ridicat.

Dacă te-ai decis să apelezi la încălzirea în pardoseală și te întrebi ce tip de finisaj să alegi, ai libertate totală în a decide, conform preferințelor proprii. Totuși, ține cont și de faptul că unele dintre ele au un grad de compatibilitate mai mare, ceea ce se traduce printr-o încălzire mai rapidă a suprafețelor și, implicit, un consum mai mic.

Este esențial să te documentezi foarte bine în prealabil și să ceri ajutorul unui specialist. Ne poți contacta pentru a ne adresa orice întrebare ai cu privire la sistemele de încălzire în pardoseală, la finisajele pentru podele sau tot ceea ce implică montajul ori mentenanța. Suntem aici pentru tine!

Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *