Află care sunt cele mai frecvente mituri despre încălzirea în pardoseală

Află care sunt cele mai frecvente mituri despre încălzirea în pardoseală

Podele radiante au câștigat tot mai mult teren în fața caloriferelor clasice, iar asta datorită confortului sporit pe care îl oferă. Sistemele de încălzire prin pardoseală transformă, de fapt, întreaga podea într-un sistem radiant care nu se vede, dar care se simte excelent. Vei uita de frigul de la picioare ori de câte ori cobori din pat dimineața și nu-ți vei mai face griji că cei mici vor răci după ce s-au jucat ore în șir pe jos, în camera lor, în living sau în orice alt spațiu din casă. Sigur te tentează ideea de a te bucura de tot acest confort la tine acasă. Dar poate că ai auzit că încălzirea în pardoseală este costisitoare, aerul devine uscat, temperatura este dificil de reglat și nici nu se menține la un nivel optim. Toate acestea sunt mituri pe care le vom demonta în acest material.

Există numeroase concepții eronate despre sistemele de încălzire prin pardoseală, provenite tocmai din aceste mituri. Iată care sunt cele mai întâlnite dintre ele:

Încălzirea prin pardoseală poate afecta sănătatea

Cel dintâi mit despre încălzirea prin podea are legătură cu sănătatea. Este complet fals faptul că încălzirea prin pardoseală te poate afecta în vreun fel, ba din contră. Pentru că aveam de-a face cu căldură radiantă, distribuită uniform de jos în sus, diferențele de temperatură de la nivelul podelei și până la tavan vor fi reduse. Acest lucru înseamnă o prezență diminuată a prafului, respectiv a bacteriilor. Aerul de la înălțime nu va fi mult mai cald comparativ cu cel de la nivelul solului, astfel că umiditatea se va păstra la un nivel normal, evitând riscul de apariție a mucegaiului și acarienilor.

Încălzirea prin pardoseală este dificil de reglat

Complet fals, desigur, asta pentru sistemele de încălzire prin pardoseală dispun de tehnologii moderne, ce permit un control deplin asupra temperaturii din locuința ta. Cu ajutorul termostatelor individuale, montate în fiecare cameră, vei putea seta temperatura dorită după bunul tău plac. Fiecare încăpere are diverse particularități. În camera copiilor, de exemplu, vei dori să fie mai cald decât în celelalte spații. De asemenea, fiecare familie are propriile nevoi. Unele persoane se simt excelent la 20 de grade Celsius, în timp ce altele vor să aibă în camera de zi 22 sau 23 de grade, iar în bucătărie temperatura să nu depășească 19 grade. Sistemele de încălzire prin pardoseală nu sunt deloc dificil de reglat, din contră. Vei stabili exact care sunt temperaturile optime pentru tine ce necesități există în fiecare spațiu. Dacă ai un dormitor pe care nu-l folosești, ce rost ar avea să menții o temperatură foarte ridicată acolo? Vei evita astfel risipa și facturile mari la energie.

Încălzirea prin pardoseală este costisitoare

Poate cel mai frecvent întâlnit mit este acela legat de prețul foarte mare al încălzirii prin pardoseală. Da, vorbim de un cost inițial mai ridicat față de instalațiile de încălzire clasice, dar care se amortizează rapid. De ce? Pentru că podelele radiante vor păstra temperaturile constante în casa ta, iar economia la energie se va vedea în facturile de la gaze și electricitate, ce pot fi chiar și cu 20% mai mici. Așadar, pe termen lung investiția în încălzirea în  pardoseală se amortizează.

Sistemul de încălzire în pardoseală nu meține o temperatură optimă în încăpere

Și această afirmație este un mit. Pentru că podelele devin radiante, căldura va fi emanată de jos în sus, ceea ce înseamnă că sistemul prin pardoseală distribuie căldura uniform în întreg spațiul. Nu va fi niciodată rece pe jos, iar dacă ai copii, podeaua va deveni locul lor preferat pentru joacă.

Încălzirea prin pardoseală nu se poate combina cu parchetul

Parchetul laminat este unul dintre finisajele care au un grad de compatibilitate foarte mare cu sistemele de încălzire prin pardoseală. Alături de gresie sau piatră naturală, acesta are un nivel excelent de transfer termic și este chiar recomandat a fi utilizat în această combinație.

Totuși există mai multe tipuri de parchet pentru încălzire în pardoseală, iar singura mențiune este legată de parchetul masiv, în cazul căruia sistemul de încălzire va trebui proiectat în funcție de grosimea acestuia.

Încălzirea în pardoseală usucă aerul

Orice sistem de încălzire are același efect asupra umidității dintr-un anumit spațiu, motiv pentru care este greșit să credem că încălzirea în pardoseală usucă aerul. Aerisirea periodică a spațiului este esențială pentru a menține un echilibru în ceea ce privește nivelul de umiditate.

Cele prezentate mai sus sunt cele mai comune mituri despre încălzirea în pardoseală. Dacă ai nevoie de mai multe informații și detalii despre aceste sisteme de încălzire de ultimă generație, nu ezita să ne contactezi. Vei intra în legătură cu un consultant ce va răspunde tuturor întrebărilor tale.

Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *